
– Vi må gjøre ord til handling
Skrevet av Rune Nilsen
– Ja, det er et paradoks at det Norge har tjent på olje- og gassutvinning har satt oss i stand til både å bygge en imponerende velferdsstat og samtidig hjelpe andre nasjoner. Men vi må innse at fremtiden ligger et helt annet sted, sier Christoffer Ringnes Klyve.
Han er i dag konsulent for strategi og bærekraft hos Spordrift, selskapet som er størst i Norge innen drift og vedlikehold på jernbanen. Men før det har Ringnes Klyve lang fartstid som nestleder i Framtiden i våre hender, der han fortsatt jobber deltid som prosjektleder. I tillegg gjør han ett og annet oppdrag i samarbeid med NNL, blant annet for Sametinget denne høsten.

PÅ VEI UT: En bærekraftig fremtid ligger et helt annet sted enn det om er representert ved olje- og gassproduksjon. Foto: Unsplash
NOE MÅ GJØRES
Han fattet interesse for bærekraft og det grønne skiftet lenge før dette havnet høyt på den politiske dagsordenen.
– Vi vet jo at Norge er et av verdens rikeste land. Det betyr også at det personlige forbruket er meget høyt. Noe som igjen fører til et større klimaavtrykk.
Men så blir jo spørsmålet: Hvordan kan det jeg og min familie gjør ha noen stor betydning?
– Satt på spissen så kan du nok si at i dag er du enten en del av løsningen eller så er du en del av problemet. Det er ikke rom for å stille seg på sidelinjen. Du skal tross alt kunne se barnebarna dine i øynene og fortelle at du gjorde det som sto i din makt for å bidra til en bedre verden, mener Ringnes Klyve.

DET GRØNNE SKIFTET: Elektriske biler blir mer og mer populære og sørger for mindre utslipp. Foto: Unsplash
SMÅ OG VIKTIGE SKRITT
Dette betyr ikke at alle må bli veganere over natten eller sykle til jobben året rundt, men de små skrittene betyr også noe. En økende bevissthet rundt forbruk og handlevaner bidrar til at mange bransjer er i rask endring:
– De siste årene har vi sett at stadig flere selskaper og bedrifter forstår at en grønn profil også er synonymt med god butikk. Det lønner seg å tenke på miljøet.
Da pandemien rammet Norge 12. mars i fjor ble det brått slutt på flyreiser. Denne krisen har også ført noe godt med seg, i følge Ringnes Klyve.
– For det første så har vi oppdaget at det nå finnes tekniske løsninger som er modne for bruker, blant annet videomøter.
– For det andre fikk vi demonstrert hvor stor tillit det norske folket har til fagfolk og politikere. Da de dro i nødbremsen så forholdt vi oss til det.
– Og for det tredje har vi nok en gang bevist at mennesket er ekstremt dyktige til å tilpasse seg. Vi takler dette.
EVIGE ENDRINGER
Endringer er noe som kommet for å bli. På linje med omstilling. Selv er Ringnes Klyve innforstått med at han er godt over gjennomsnittet endringsvillig.
– Nå har jeg jo også jobbet i en bransje hvor folk rundt meg har en ekstra motivasjon for å endre ting. Men det betyr ikke at alle mine initiativ nødvendigvis må følges i det samme øyeblikket som de blir lansert.
Hvilket fører oss over til hvordan du skal lykkes som leder. Ringnes Klyve har hatt et stort utbytte av å delta på Hovedprogrammet til Nordnorsk Lederutvikling (NNL).
– Det var tilbake i 2009 og jeg var relativt fersk utenlandssjef i Utviklingsfondet og var på reise i Nicaragua med en ny medarbeider. Dette viste seg å være Kari Gardsjord Lio, datteren til NNL-veteran Kåre Geir Lio. Og hun mente at Hovedprogrammet absolutt var noe for meg.
MANGLET VERKTØY
Noe hun fikk rett i:
– Før jeg begynte på dette programmet satt jeg med følelsen av at det var ting jeg ikke klarte å sette ord på. At jeg tidvis var på dypt vann. Jeg manglet verktøy for å skape en struktur og stikke ut en stødig kurs.
Hovedprogrammet gjorde at Ringnes Klyve ble tryggere på seg selv. Han fikk et bedre innblikk i hva han var god på og hvilke området han med fordel kunne utvikle. Dette ga mersmak:
VERDIBASERT LEDELSE
– Ja, i alle årene etterpå har jeg jobbet aktivt med hele tiden å ha et kritisk blikk på min lederrolle. Hvordan skal jeg bli bedre og tydeligere. Når NNL snakker om verdibasert ledelse, så er det noe jeg kjenner meg veldig igjen i. Selve uttrykket må selvfølgelig fylles med innhold og fornyes over tid, men det er en fin rettesnor.
– Og når du jobber innen det som kan defineres som en «ideell bransje» er det ikke alltid økt lønn som er den beste motivasjonen. Da handler det like mye et sett med verdier. Hvorfor har du valgt nettopp denne stillingen, denne bransjen?

FORSIKTIG OPTIMIST: Christoffer Ringnes Klyve er en forsiktig optimist, men han blir frustrert over hvor sakte det går. – Det er for langt fra ord til handling.
FORSIKTIG OPTIMIST
Så blir spørsmålet: Er Ringnes Klyve en optimist eller pessimist med tanke på fremtiden?
– Jeg er optimist når jeg ser hvor mange som engasjerer seg og som ønsker å skape en bedre verden. Samtidig kan jeg bli frustrert over hvor sakte det går. Hvor langt det er fra ord til handling.
– Det er ingen som står opp om morgenen og aktivt tenker over hva de kan gjøre for å ødelegge litt mer av planeten vår. De fleste har skjønt alvoret nå, men er gjerne usikre på hva deres rolle skal være. Det gjør ofte at man fortsetter som før, enten som enkeltperson, bedrift eller del av offentlig sektor. Men vi må bli langt mer offensive på alle disse arenaene. Vi må være modige nok til å ta grep, selv om de på kort sikt kan føles ubehagelige. For på lang sikt vil de skape store og positive ringvirkninger.
Du kan lese mer om hovedprogrammet her
Relaterte sider



