fbpx

Ung utholdenhet til inspirasjon

Ung utholdenhet til inspirasjon

Kanskje er det en leders viktigste oppgave å inspirere sine medarbeidere og sitt team?

Av: Kjetil Bones

Motivasjon kommer som kjent innenfra og er langt på vei den enkeltes ansvar. Inspirasjon kan alle bidra til både i holdning og handling. Ledere har et spesielt ansvar for å være et forbilde, stake ut kursen, sette mål, utfordre, heie på og gi feedback. Om du leder folk er det mye lærdom å hente fra de unge.

Regjeringen har hatt ny pressekonferanse. De fleste tiltakene fortsetter enda en etappe. Det har vært mange etapper. Familier, lag, foreninger, klubber, bedrifter, kommuner, skoler og universitet – alle har hatt sine etapper dette siste året. Vi må ta noen etapper til virker det som. Vi må holde ut og vente på gradvis bedring i takt med at vi vaksineres.

«Det kunne vært verre» sier Espen Nakstad. Han har helt rett. Løfter vi blikket og ser rundt oss innser vi raskt at situasjonen i Norge er vesentlig bedre enn i en rekke andre land. Mager trøst kanskje, men sant.

Vi lar oss imponere over ungdommen. Ingen glemt i denne dugnaden selvsagt, men ungdommen har virkelig tatt en for laget. De gjør det fortsatt. Året startet med «rødt nivå» på grunnskoler og videregående skoler – uavhengig av lokalt smittetrykk. Studentene har for en stor del måttet tåle hjemmeundervisning i snart et år. De er blitt eksperter på Teams og Zoom. Men digitale flater er jo noe de kan ikke sant? Der er de gode.

I perioder har studenter blitt skyteskive for smittespredning og uansvarlighet. Heldigvis har de samlet seg og tatt til motmæle. «Vi er forbanna, Aasheim»! I et innlegg i VG 5. januar skrev 6 studentledere hva de mener om opplevelsen av ikke å bli tatt på alvor og møtt med den samme respekt som alle andre. Undersøkelser har vist at studentene er blant de hardest rammede. Mange har påpekt at studenter og skoleelever ikke har en klar og tydelig stemme som kan fremme deres syn og påvirke politikere og beslutningstakere. De mangler en tillitsvalgt; en som kan tale deres sak.

Det er ikke hensiktsmessig å sette grupper opp mot hverandre i den aktuelle situasjonen. La oss ikke gjøre det! Likevel – det er imponerende hvordan studenter og skoleelever samlet sett har klart seg. For oss som husker egen studietid tør jeg påstå at de fleste husker mye mer enn det faglige. Vi husker det sosiale livet, utelivet, hybelfestene, meningsfulle og mindre meningsfulle diskusjoner, godt vennskap, tom konto og sommerjobb mellom kostbare semester. Alt dette er på vent for dagens studenter. Frihet og glede er for mange erstattet av ensomhet, usikkerhet og slett ingen sommerjobb. Hører vi mye fra dem? Nei. De står på og holder ut – en etappe til!

Inspirasjon kommer fra latin inspirare – et nytt åndedrag. Vi bruker ordet inspirasjon om det å stimulere til kreativitet, driv og motivasjon til å arbeide, produsere eller skape. Ungdommen er en stor inspirasjonskilde som vi må ta vare på og lære av. Det er de som skal lede og ta vare på både lokalsamfunn, bedrifter, skoler, kommuner, lag og foreninger om noen få år.

Samtidig som studenter og elever må ta nok en etappe viser de hva ansvar betyr:

  • De hjelper hverandre og viser omsorg for medstudenter
  • De følger ansvarlig opp på nye digitale plattformer
  • De bidrar til gode løsninger for evaluering og eksamen
  • Holder humøret oppe i smågrupper og via sosiale medier
  • De sier ifra selv om de mangler et felles talerør – gir tilbakemelding
  • Er veldig kreative når nye utfordringer oppstår
  • De holder studentforeninger, dansegrupper, basketballag og kollokviegrupper levende i påvente av bedre tider
  • De bruker naturen så mye de klarer – «naturen er alltid åpen»
  • De holder fast på optimismen og troen på at det går over

I en verden hvor vi opplever at enkelte mektige ledere av og til ser ut til å mangle både et godt «grunnsyn» og et fornuftig «gangsyn» er ungdommen våre beste kort.

Hold ut en etappe til slik ungdommen gjør. Sola er på tur tilbake 🙂

 

 

Relaterte sider

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.