fbpx

Tapet av det unike

Tapet av det unike

Våren er håp og en ny start. Det gror og spirer og verden kommer til liv igjen. Men i den digitale verden finnes ikke årstider; her bestemmer vi all endring selv. 

Av: Johan Herstad – Utvikler i NNL

Mulighetene innen teknologi blir stadig større. Er det ikke merkelig da at alt er så likt? Jeg frykter at mulighetsrommet for å uttrykke seg for små og mellomstore bedrifter stadig blir mindre i den digitale verden. Mulighetene finnes, men rommet blir mindre.

I internettets barndom på slutten av nittitallet var det status å ha personlige hjemmesider. Personer som ikke visste noe om koding og HTML var villige til å lære det grunnleggende bare for å kunne fortelle om den smale hobbyen sin. Ingen jobbet som utviklere og alle forsøkte å overgå hverandre i ville og fargerike hjemmesider. De «dyktigste» hadde en gjestebok eller et lite forum hvor alle kunne gi tilbakemeldinger og diskutere.

Det første store sosiale mediet het myspace. Her kunne man personalisere profilen selv, og man kunne dele bilder og musikk. Men fargerike hjemmesider og sosiale nettverk som myspace har gradvis forsvunnet. Dagens teknologi gjør det mulig å lage innhold som langt overgår de gamle hjemmesidene. Det merkelige er at facebookprofilen og bedriftens nettside laget i wordpress, ser fortsatt ut som de gjorde for ti år siden.

Bedrifter som facebook og google har behov for forutsigbarhet. Regler for hva du skal skrive og hvordan du skal lage innhold gjør det lettere å håndtere for dem. Det gjør det lettere å samle inn data, plassere reklame og lose oss inn på veier de ønsker oss å gå. En uoversiktlig og vill profil er vanskelig å kategorisere. Publisering har gått opp, men innholdet mangler et unikt uttrykk. Alle poster på Instagram ser like ut.

De digitale flater vil trolig aldri ha rom for intimitet og nærhet og åpenhet er ikke det samme som ærlighet. På sosiale medier kan vi dele mye av oss selv. Men vi gjør det innenfor ganske stramme rammer. Et moderne paradoks er at du kan dele hele ditt liv her og fortsatt ikke sagt noe som betyr noe for deg. Tapet av unike muligheter for uttrykk kombinert med økt publisering, kan føre til at de eneste mulighetene for å nå frem i alt mylderet er å skrike eller overdrive.

Hvordan kan dermed små og mellomstore bedrifter skille seg ut, hvordan være autentisk? Jeg tror mange legger for stor betydning på digital tilstedeværelse og digitale verktøy. I stedet for å følge strømmen kan det være gunstig å konsentrere seg om identitetsbygging i den virkelige verden. Det handler om relasjoner, bygge tillit, holde kontakt – skape rom der folk kan møtes. Utvikle.

I året som har vært har mye blitt flyttet til digitale flater. I NNL har vi vært nødt til å flytte og endre programmer over til verktøy som Teams. Tilbakemeldingene har vært gode. Og vi er heldige som har tålmodige og tilpasningsdyktige kunder. Men vi har også diskutert hvorvidt en slik endring i det hele tatt er forenelig med vår visjon. Mange mener nok at digitale verktøy må brukes som et tilleggsprodukt, og at verktøy som Zoom og Teams er kommet for å bli.

Men jeg tror på at vi bør være enda mer relasjonsfokusert og utviklende. Enda mer fokusert på å pleie relasjoner og kultur. Vi må engasjere. Dette mulighetsrommet har aldri vært større, og vi må være flinkere til å bruke digitale verktøy for å forsterke dette.

Vi har klart oss bra ved å tilpasse oss til nye flater, men vi er enda bedre på å møte mennesker ansikt til ansikt i den unike situasjonen de befinner seg i. Den virkelige verden fordrer større kreativitet og handlekraft fordi den er naturlig designet for endring.

Når Hovedprogrammet, Ledelse i Front og Opptur starter opp igjen, tror jeg de vil være noe av de beste vi noensinne har laget. Det handler om å forholde seg til omskiftelige omgivelser. Noen ganger regner det, forhåpentligvis blir det sol. Slik vil programmer som Opptur i år vil være annerledes enn i fjor og året før. Det vil det alltid være, og vi lærer å håndtere dette sammen.

Relaterte sider

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.