fbpx

Storbyene og åndslivet

Storbyene og åndslivet

Vår utvikler Johan Herstad med perspektiver om storbyen pluss fire artikkeltips

“Det moderne livs dypeste problem utspringer af individets krav om at bevare sin tilværelses selvstendighed og egenart over for de overmægtige kræfter, som samfundet, den historiske overlevering, den ydre kultur og livets teknik representerer.”

Slik starter essayet “Storbyene og åndslivet” (Die Grosstädte und das Geistesleben) av Georg Simmel. Det ble skrevet i 1903 og regnes som en klassiker innenfor sosiologi. Simmel var inspirert av Darwins evolusjonisme og undret seg over hvordan mennesker kan tilpasse seg den eksplosive fremveksten av storbyer vi så i etterkant av den industrielle revolusjonen. For Simmel handlet kampen for tilværelsen om å balansere individet mot samfunnets krav. Den fremste eksponenten for dette var bylivet.

Byen omslutter menneskene med en intens og kaotisk strøm av stimuli og støy. Det meste må vi sortere bort, slik at vi ikke blir overveldet.

Individet bygger opp forsvarsmekanismer mot storbyens påvirkning, forventninger og krav. Vi blir blaserte; vi fremstår som likegyldige, upersonlige og vanskelig å imponere. Bare slik kan man unngå å bli overveldet, miste identitet og forsvinne i alt mylderet.

Personen i byen har derfor alltid guarden oppe, fordi alt er en potensiell trussel for vår individualitet. Vi møter derfor fremmede med skepsis fremfor tillit. For å bevare vår egenart blir all fritid som regel brukt på egentid og selvrealisering.

menneskene i byen…
“…har kun interesse svarende til deres objektivt konstaterbare prestationsevne -uden den mest precise punktlighed i aftaler og ydelser ville alt bryde sammen i et uopløseligt kaos.”

Byen er helt avhengig av struktur. Det eneste som kan opprettholde struktur er det rasjonelle. Ting som kan være en trussel mot struktur; å ha god tid, følelser, drømmer…- blir nedprioritert og undertrykt.

En person i en by er alltid i stor grad nødt til å ta hensyn til sine omgivelser. Det kan være kontoret eller treningsstudioet. Her eksisterer det ekstremt rigide regler for hvordan man skal oppføre seg. Brudd på dette er galskap. Denne påvirkningen fra våre omgivelser kan være så sterke at man står i fare for å miste evnen til å skille individet fra strukturenes krav. Man blir jobben. De rollene vi inntar i det daglige liv blir dermed en del av vår personlighet.

I en innledende tekst til en av våre indikatorer i NNL skriver vi:

“Hvilket alternativ foretrekker du hvis du kan velge helt fritt? (ingen krav eller forventninger om hva du bør gjøre eller være). 

Hvor godt klarer du å skille mellom ditt liv og dine preferanser? Finnes det et skille? Er det mulig å svare på slike personlighetstester uten å være farget av den personen vi ønsker å være?

Georg Simmels essay handler om forskjellene mellom å bo i en by og å bo på landet. Men det kan også overføres til forskjellen mellom by og natur. Spesielt handler det om bevisstheten om kontekstens påvirkning. Skal man være i stand til å skille mellom jobb og preferanser, er det mulig man er nødt til også ha et forhold til livet og naturen utenfor byen. Turer til havs og fjell er derfor ikke bare helsebringende, men kanskje også nødvendig for å utvikle personlighet.

Å måle er ikke å forstå

Vi må forholde oss til en stadig mer datadrevet hverdag. Det kan virke som om ingen ting er mer pålitelig enn harde tall og statistikk. Det er i alle fall lettere å forholde seg til, og lettere å ta beslutningsgrunnlag på. Men det kan være greit å påpeke at kvantitative analyser ikke alltid er mer valide enn andre modeller.

Oppsummert har vi en tendens til å gjøre disse feilvurderingene:

  • Kvantitative modeller av virkeligheten er alltid mer presise enn andre modeller.
  • Målinger som kan gjøres raskt og sikkert må være mest relevante
  • Er noe ikke mulig eller vanskelig å måle, må det forkastes fordi det da ikke er relevant eller ikke eksisterer

Men måling er ikke forståelse og korrelasjon betyr ikke årsak.

Les mer om det her: https://mcnamarafallacy.com/

Fraværende lederskap

Det finnes mange måter å utøve dårlig ledelse på. Men kanskje en av de mest vanlige er å ikke lede?

https://hbr.org/2018/03/the-most-common-type-of-incompetent-leader

Hvor er alle fuglene?

Her er en flott artikkel om vårt forhold til fugler og deres betydning:

https://aeon.co/essays/the-ancient-world-teemed-with-birds-now-we-think-with-them

Hvordan du knytter deg til andre kan forklare mye om deg selv

En fantastisk artikkel om samtaleterapi

https://www.theguardian.com/science/2020/jan/10/psychotherapy-childhood-mental-health

Relaterte sider

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.