fbpx

Nordnorsk suksess med smarte løsninger

Nordnorsk suksess med smarte løsninger

Han skapte en app lenge før noen visste hva dette var og ingen hadde smarte telefoner. I dag er SmartDok en nordnorsk suksess som viser hva som er mulig med hardt arbeid, flinke folk og en sterk visjon.

– Du må være litt sta og tro mot idéen din, sier gründer og administrerende direktør Bjørn Tore Hagberg.

Veldig tidlig ute

Det var i 2005 at han kom på tanken om å overføre geotagget informasjon til en mobiltelefon. Det skulle gå to år før selskapet fikk sin første kunde. Da hadde Hagberg bestemt seg for at det var bygge- og anleggsbransjen som skulle være målgruppen.

Resten handlet om hardt og målrettet arbeid, samt evnen til å finne de rette folkene. De som brenner for å løse oppgaver, de som har en lidenskap som smitter over på arbeidshverdagen.

– Det er ikke alltid at du klarer å finne folk med den rette CV’en, men du må finne den riktige personligheten, karakter er viktigere enn karakterer, sier Hagberg.

Stødig vekst

Veksten var rolig, men stødig. Selskapet gikk fra to ansatte i 2007, via tre i 2009, fem i 2011 og frem til 59 ansatte i dag – fordelt på salg, support, utvikling og test, marked og økonomi.

SmartDok har i dag hovedkontor i Alta, med avdelinger i Oslo og Stockholm. Selskapet har i dag over 3000 kunder som har fått en enklere og mer produktiv hverdag.

 

Full kontroll

Men hva er SmartDok? Jo, en løsning med 10 moduler som gir deg oversikt og enkel kontroll over timer på mann og maskin, HMS/KS, vareforbruk, service og vedlikehold av maskiner og verktøyoversikt. I tillegg er du sikret dokumentasjon i form av bilder og sjekklister, kjørebok, brøytelister og lignende.

– Systemet har vært skybasert fra dag en, forklarer Hagberg. Det betyr at det finnes egne apper for iPhone og Android. Dette gjør igjen at du slipper å tenke på oppdatering, backup av data og andre utfordringer som du ville fått hvis programmet skulle driftes via en serverpark.

Enkelt i bruk

Fra dag én var ett av hovedpunktene brukervennlighet.

– Jeg har jo selv vokst opp i en analog verden og vet hvordan digitale løsninger kan fremstå som svært kompliserte. Vi måtte skape noe som var intuitivt og som fungerte i en travel hverdag hvor kundene ikke uten videre satt med tung IT-kunnskap.

I 2018 ble Visma majoritetseier i SmartDok. Med en stor aktør i ryggen ble selskapet enda bedre rustet til å utvikle nye tjenester og smarte løsninger.

Gründer-ånden

Men selv om SmartDok i dag kan kategoriseres som en etablert merkevare, drives bedriften fortsatt som en gründervirksomhet.

–  Det tror jeg er noe av svaret på suksessen. Vi er alltid sultne, vi jakter hele tiden på forbedringer av både selskapet, produktet og organisasjonen. Vi har selvsagt gjort mange feil på veien, men det handler om å lære av disse sier Hagberg.

For hvis du blir redd for å feile, så tør du heller ikke å bryte nybrottsland. Som Hagberg pleier å si det:

–  Det beste er å feile raskt.

Med det mener han at det er en klar fordel å oppdage feilen så raskt som mulig, da blir konsekvensene mye mindre.

En bedre leder

Som gründer har Hagberg brukt mye tid på å bygge kultur og organisasjon. Som et ledd i dette har han deltatt på Hovedprogrammet til Nordnorsk Lederutvikling (NNL):

– Skal jeg være helt ærlig – og det skal man jo, var jeg muligens noe skeptisk i starten. Det skulle vise seg å være fullstendig ubegrunnet.

For gjennom hovedprogrammet fant Hagberg personer som ble til venner for livet. Han fikk en bedre og dypere innsikt i hvordan han fremsto som leder, hva som var hans sterke og svake sider.

Gøy på jobb

– Samspillet med medarbeiderne hos NNL fungerte også optimalt. Vi er rett og slett en gruppe mennesker som ville hverandre vel. Jeg innså også fort at jo mer du byr på av deg selv, jo mer får du tilbake.

Hagberg vil anbefale hovedprogrammet på det varmeste for ledere som føler at de trenger å ta noen nye skritt eller som vil videreutvikle seg både som ledere og mennesker.

– Hos oss i SmartDok er det viktig å ha det gøy på jobb. Vi skal trives sammen, spiller hverandre gode. Jeg er overbevist om at dette er en avgjørende faktor for å lykkes.

Laks og Gitar

Men hvordan lader en gründer batteriene? For Hagberg sin del er svaret:

–  Ganske mye.

Han elsker å fiske i Altaelva:

–  Min rekord er en laks på 19 kilo – tatt på en flue jeg hadde bundet selv. Han liker musikk, og SmartDok har et eget husband hvor sjefen selv gjerne trakterer sin Gibson ES 355, den samme gitaren som B.B. King la sin elsk på. Og han stortrives på snøscooter, nå for tiden en Ski-Doo.

Ikke gi opp!

Avslutningsvis, hva mener Hagberg må til hvis du har en idé og har et ønske om å starte din egen bedrift:

–  Du må har god kondisjon, takle motgang og være forberedt på at ting tar lengre tid enn du tror og at motbakken tidvis blir langt brattere enn forutsatt. Men du må aldri gi slipp på grunnen til at du startet. Det som dannet grunnlaget. Klarer du i tillegg å bygge et kreativ og lojalt team rundt, så er du på god vei.

Skrevet av: Rune Nilsen

Relaterte sider

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.