fbpx

Med ønske om en god sommer

Med ønske om en god sommer

For tiden florerer det med nye flotte, fancy begreper. Jeg har tidligere omtalt det jeg kaller for forstavelses-ledelse. Altså ledelse som funksjon, kombinert med en eller annen forstavelse.

Forstavelsene skifter like fort som de mest flyktige samfunnstrender. Mange på overskriftsnivå, lettfattelig og i en form som er umulig å være uenig i, fargerikt innpakket i gode intensjoner. Slik starter Hans Christian Andersen sitt eventyr fra 1837. Kanskje like aktuelt i dag…

«For mange Aar siden levede en Keiser, som holdt saa uhyre meget af smukke nye Klæder, at han gav alle sine Penge ud for ret at blive pyntet. Han brød sig ikke om sine Soldater, brød sig ei om Comedie eller om at kjøre i Skoven, uden alene for at vise sine nye Klæder. Han havde en Kjole for hver Time paa Dagen, og ligesom man siger om en Konge, han er i Raadet, saa sagde man altid her: “Keiseren er i Garderoben!” —

I dag er bærekraft, i alle sine varianter og perspektiver sentralt. Deretter følger avstands-ledelse, tillitsbasert-ledelse, mangfolds-ledelse, med flere. Det går fra lederskap via medarbeiderskap til selvledelse. Alt kompetansebasert, og gjerne evidensbasert, i komplekse organisasjoner som omfavner den digitale transformasjon. Det digitale økosystemet må ha sine prosesser på meta, meso og mikronivå. Autonome team skal ivareta dette, og agil jobbing sikrer suksess.

Bullshit-radaren lyser opp. Vær obs! Samtidig, på den andre siden, er det jo meningsfullt og viktig det som sies. Klart både tillit, kompetanse, transformasjon og alt det der er viktig.

Ledelse handler om så mangt og det er lettere å finne på nytt enn å begrense. Men kjernen i ledelse handler om mennesker og menneskelig samspill for å nå mål. Ledere har et særskilt ansvar og skal ta beslutninger som berører andre. På godt og vondt.

Daniel Kahneman har sammen med Sibony og Sunstein nettopp utgitt boka «STØY – sådan træffer du bedre beslutninger». Veldig interessant. Her er noe av kjernen at støy gjør det vanskelig å foreta vurderinger og treffe beslutninger. Vi må kjenne til støyen som omgir og påvirker oss.

Kanskje kan en tilnærmet normal sommer, forhåpentligvis fri fra korona og strenge reguleringer, gi deg rom og rammer til å se dine oppgaver og utfordringer i perspektiv. Finne hva som er stort og hva som er lite. Tenke over hva du vil ta tak i og hva du vil dyrke. Gjøre betraktninger som er helhetlige og langsiktige, som tar utgangspunkt i det du har påtatt deg å få til – sammen med de du – som Askeladden – har med deg på reisen.  Kanskje attpåtil ta vare på din fysiske og psykiske helse, og få noen adspredelser av kulturell art.

Da møter du høsten og nye tider vel «påkledd».
Riktig god sommer.

Skrevet av: Stein Markussen

Relaterte sider

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.