fbpx

– Jeg har alltid hatt lyst å bli en bedre leder

Anne Merete Sara

– Jeg har alltid hatt lyst å bli en bedre leder

Hun jaktet på en lederjobb og muligheten til å flytte tilbake til Kautokeino. Den samiske høgskolen ble midt i blinken.

En unik mulighet som jeg var nødt til å gripe, sier Anne Merete M. Sara, personalsjef ved Samisk Høgskole i Kautokeino.

Jaktet på utfordringer

Hun kom fra jobben som jurist i reindriftsavdelinga hos Landbruksdirektoratet. En spennende og krevende stilling, men Sara følte seg mer og mer klar for nye utfordringer. Veivalget ble ytterligere aktualisert da de fikk en sønn.

– Jeg hadde veldig lyst til at han skulle få vokse opp med tett kontakt med besteforeldrene, språket og den samiske kulturen. Det var da den ledige stillingen som personalsjef ved Samisk Høgskole dukket opp. Hun sendte inn en søknad og var gjennom intervju:

– Jeg kjente at det kriblet i kroppen, for jeg har alltid hatt lyst til å være leder. Det er noe med blandingen av ansvar og mulighetene til å legge premissene for utvikling som har tiltrukket meg, sier 31-åringen.

Et samisk fyrtårn

Og utvikling står svært sentralt når det gjelder Samisk Høgskole. Dette er en ledende høyere kunnskaps- ogforskningsinstitusjon i Sápmi og den øvrige urfolksverdenen.
– Høgskolen samarbeider med det samiske samfunnet, spesielt med ungdom, med sikte på å bevare og fremme samisk språk, tradisjoner, næring, kunnskap og kompetanse, poengterer Sara.

Felles verdier

Et annet viktig poeng er at høgskolen skal støtte det samiske samfunnets utvikling for å oppnå likeverd med samfunnet. Dessuten har Sara stor sans for skolens verdier, som er helt på linje med hennes egne:

  • Ansvarlig
  • Robust
  • Kompetent
  • Aktuell
  • Samlende

Selv om hun er relativt fersk som leder, har Sara allerede rukket å tenke mye gjennom hvordan hun ønsker å være som leder og sjef.
– Den største gleden er å gi folk armslag slik at de kan utvikle seg og ta nye steg. Når vi lykkes som gruppe har jeg som leder oppnådd en stor del av målet mitt.

Må unngå tidsklemma

Hun har ansvaret for personalsaker, lønn og arkiv for en bedrift som har 120 ansatte. Det betyr travle dager, som også skal kombineres med familielivet:
– Det er fort å havne i tidsklemma, men av natur er jeg en stor tilhenger av en strukturert tilnærming til jobbingen. Da blir det også viktig å definere hva som er viktig og bli flinkere til å si nei.

Et smart valg

Som nybakt sjef følte hun også et sterkt behov for å styrke sin egen lederkompetanse og valgte å bli med på Ledelse i Front i regi av NNL.
– Det er noe av det lureste jeg har gjort. Programmet har virkelig fått meg til å åpne øynene og vurdere min egen lederrolle på en ny måte. Når du i tillegg får knytte kontakter – og utveksle erfaringer – med ledere i helt andre bransjer, så blir dette meget matnyttig.

Praktisk kunnskap

Hun har spesielt sans for at LIF har lagt opp til et tungt fokus på den operative hverdagen. Hvordan du takler praktiske utfordringer og problemer.
– Selv om vi har fått verdifull teoretisk ballast, så har programmet hele tiden hatt et solid feste i hverdagen til programdeltakerne. Dette har igjen ført til at jeg kan dra tilbake til jobben med litt lavere skuldre.

Relaterte sider

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.