fbpx

Hvordan bli en god leder?

Hvordan bli en god leder?

Du kan ikke stille deg bak et kateter og lære bort god ledelse. Men ved hjelp av samarbeid og dialog kan du bidra til utvikling og fremskritt.

– Å lære bort noe betyr at du hevder å sitte med en fasit. Og den finnes ikke når vi kommer til spørsmålet om hva som er en god leder, sier direktør Stein Markussen i Nordnorsk Lederutvikling (NNL).

HVOR ER VI?
Det er mange grunner til dette. En av de viktigste er at ledelse er situasjonsbetinget. Winston Churchill ble betraktet som ubrukelig både før og etter andre verdenskrig. Men under krigen var han den perfekte lederen.

– Det koker ned til hvilken situasjon bedriften eller organisasjonen befinner seg i. Det betyr at det alltid er behov for ulike typer. Kriselederen, den stabile stayeren eller den løse kanonen. Det er her styret har en sentral oppgave når de skal definere hva bedriften trenger, mener Markussen.

HVEM ER VI?
I en verden hvor tempoet bare øker og endringene kommer stadig hyppigere, blir dette også en unnskyldning for å ignorere den menneskelige dimensjon som er helt kritisk for at en leder skal lykkes.

– Noen ting endrer seg aldri, sier Markussen.

– Omtanke, tilhørighet og eierskap vil alltid ha stor betydning helt uavhengig av sosiale, faglige eller teknologiske forandringer. For i en tid hvor kravet til utdanning aldri har vært høyere, er det en fare for at medmenneskeligheten drukner i faglige begrep og stammespråk. Ledelse i 2021 bygger mye på relasjoner. En leder som mangler sosiale antenner vil fort havne i trøbbel, sier Markussen.

ET HELT NYTT TILBUD
Og det er her NNL kommer inn med sin kompetanse. De kjører åpne programmer, bedriftsinterne programmer, bistår med rekruttering og kan tilby individuell støtte. Det siste punktet er nå formalisert i et helt nytt tilbud.

NNL har utarbeidet en pakke som inneholder personlig veiledning. Fem samtaler som alle er forankret i anerkjent teori og baserer seg på de erfaringene NNL har gjort etter å ha bistått hundrevis av ledere på alle nivåer.

– Dette er en blanding av fortrolige samtaler, øvelser og oppgaver. For en leder kan det være befriende å teste ut tanker og teorier med noen som ikke befinner seg i kommandolinjen. En person som kun vil deg vel.

LEDEREN I DITT EGET LIV
Kjernen i alt arbeidet hos NNL er at du må se de menneskene du skal lede. Du må kjenne dem, på godt og vondt. Hvilket igjen betyr at du også må kjenne deg selv. Å være menneske er å bli lederen i ditt eget liv.

Overført til en bedrift betyr dette at du som leder har ansvar for å legge til rette for en kontinuerlig forbedringsprosess i alle ledd. Du må få fagkulturen til å spille på lag med fellesskapskulturen.

– Fellesskapskulturen består av tillit, stolthet, åpenhet, respekt, kommunikasjon og empati. Fagkulturen omfatter alt det målbare som kvalitet, antall oppdrag, budsjett, milepæler og kundetilfredshet, sier Markussen.

Hvis disse to kulturene havner på kollisjonskurs eller hvis én av dem forvitrer, da har du også en bedrift som virkelig sliter.

MÅ SE FREMOVER
NNL er i en unik posisjon i kraft av at de lederne som kommer til dem er blant de beste. Det er personer som vil noe, som ønsker å forbedre seg. Som stiller med åpent sinn.

– Hvis du, som leder, ønsker å bli bedre, så har det lite for seg å bare skue bakover – uansett hvor mange suksesser som måtte befinne seg der. Det vi gjør er å jobbe sammen med deltakerne. Vi prøver ikke å finne ferdige svar, men leter etter mulighetsrom og løsninger. Hva blir rett for deg og din bedrift? Igjen, hvordan skal du som person og leder bidra?

INGEN TRYLLE-FORMEL
NNL har hatt mange og tunge oppdragsgivere – landet rundt. Slik som Coop Øst. De slet tungt. Noe måtte gjøres. I dag går det rett oppover, noe som for Markussen er et bevis på hva som fungerer:

– Du kan aldri komme inn i en bedrift eller organisasjon med en hemmelig trylleformel. Det finnes ikke noe hokus-pokus. Det er snakk om en prosess. Et tankesett. Du må være der. For god ledelse utgjør alltid en forskjell. På lik linje med dårlig ledelse.

MÅ SPILLE PÅ LAG
Det er her det ligger en hårfin balanse. Gode ledere må ikke for- veksles med dyrking av enkeltindividet:

– God ledelse oppstår i kraft av at det skapes gode team. Grupper med mennesker som skjønner hvor bedriften vil, og hvordan man skal oppnå nettopp dette. God ledelse består i å skape noe stort. Det klarer du aldri alene.

DEN KREVENDE ØVELSEN
Å være leder er en øvelse i å balansere på stram line:
– For lite trygghet skaper frykt og legger en demper på kreativitet og skapervilje. For mye trygghet kan føre til stagnasjon. Derfor må enhver bedrift, kultur og organisasjon hele tiden tilføres ny næring. Vedtatte sannheter må utfordres samtidig som kjerneverdiene blir opprettholdt, konkluderer direktør Stein Markussen i NNL.

En artikkel fra Bodø Nu

Relaterte sider

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.