fbpx

En seier mot alle odds …

En seier mot alle odds …

Bodø/Glimt bestemte seg for at det viktigste ikke var å vinne kamper. Det skapte suksess og resulterte i en historisk gullmedalje.

2020 ble et merkelig år på mange måter. En global pandemi sørget for at et samlet Norge våknet fredag 13. mars til en nedstengt nasjon. Den nye hverdagen besto plutselig av hjemmeskole, sosial distanse, jakten på håndsprit og masse-permitteringer.

Hos Bodø/Glimt ble den brutale nyheten om en avlyst seriestart møtt med stoisk ro og én klar målsetting:

– Prestasjonsgruppa var krystallklar på at de skulle være den best forberedte når sesongen kom i gang igjen, forteller daglig leder Frode Thomassen.

KRISE = MULIGHET

For Glimt ble det aldri diskutert å permittere spillere, her skulle hjulene holdes i gang. Styreleder Inge Henning Andersen formulerer det på denne måten:

– En krise betyr alltid at det også finnes muligheter. Det er i en krise at du ser hva en bedrift eller en organisasjon er bygget av. Når skal du gi gass, når skal du bremse? Det handler om å ha mot og være sulten nok til å stå i situasjonen.

Bilde: Styreleder Inge Henning Andersen, foto Rune Nilsen

Når du snakker om ledelse med de som er med på å styre Glimt-skuta, så er det ikke til å unngå at næringsliv og sport blir til en sømløs symbiose. Når Andersen reflekterer over hvordan styret og den daglige ledelsen prøver å treffe med timingen på vedtak og strategier, finner du den samme filosofien ute på banen.

– Tidspunktene for når pasningene kommer i forkant av 1-0-målet mot Rosenborg er ikke tilfeldige. Det er ikke flaks at Kasper Junker er på rett sted til rett tid, sier Thomassen.

HISTORIENS KRAFTLINJER

Igjen, fotball og ledelse er noe som går hånd i hånd. Når Glimt spiller 4-3-3 er dette en klassisk formasjon som mange andre lag bruker. Men Glimt har skapt sin helt egen versjon, slik de også har snekret sammen sin helt unike bedrift med nøkkelspillere i alle ledd.

Så er de veldig tydelige på at det finnes en gul tråd her. Fra stiftelsen 16. september 1916 og frem til da gullmedaljen ble sikret med 2-1 over Strømsgodset 22. november i år.

  • Åtte nordnorske mesterskap
  • NM-gull i 1975 og 1993
  • Fire seriesølv

– 1975 var nok det første, store gjennombruddet, sier Thomassen.

Det var da underdog’en fra Nord-Norge slo gjennom på en nasjonal arena. Det var da en helt ny epoke begynte. Det var da man brått innså at ingenting er umulig.

Så har det vært opp- og nedturer. Bitre tårer og elleville emosjoner. Men det var dette med er seriegull da. Var det egentlig realistisk? Og det er her vi finner en regime-skifte kort tid tilbake. Hvor klubben bestemmer seg for å droppe begrep som «vinner-skalle» og et ensidig fokus på å vinne kamper. Det skulle vise seg å skape en forløsende effekt.

EN AVGJØRENDE KLISJÉ

– Ja, det kan fort høres ut som en forslitt klisjé når vi snakker om fokus på prestasjon og utvikling, men i praksis har dette vært helt avgjørende, sier Thomassen.

For det var denne innstillingen som gjorde at Glimt ikke brydde  seg om at de lå under 0-1 etter ett minutt mot Odd.

– For spillerne våre eksisterer ikke dette målet. De er kun konsentrert om sitt eget spill, om å skape sjanser, om å score, sier Thomassen.

Kampen endte med 6-1 til Glimt…

Bodø/Glimt en hybrid satt sammen av et frivillig idrettslag og en bedrift som kjemper i Norges-toppen. Det krever en helt spesiell tilnærming til ledelse.

– Arbeidet vårt befinner seg i spennet mellom dugnad og salg av spillere til noen av verdens største klubber. Da er det viktig at vi også får til et maksimalt samspill internt i hele organisasjonen, sier Inge Henning Andersen.

ALLE BLIR SETT

Det betyr igjen at alle som bidrar får følelsen av å bli sett. At de blir tatt på alvor, at de betyr noe. For Bodø/Glimt blir aldri bedre enn det svakeste leddet.

– På et tidspunkt innså vi at klubben måtte bli enda mer profesjonell. Det var ikke nok med en spiss med kompetanse ute på banen, vi måtte få spisskompetansen inn i hele organisasjonen, understreker Thomassen.

Noe som har ført til at Glimt har bygget stein på stein. Det er lange sjekklister som har fått et kryss i margen. Kosthold, fysisk og medisinsk team, mental trening, regnskap, administrasjon, relasjonsbygging, forskning og utvikling.

KONSTANT FORBEDRING

Dette er bare noen av stikkordene som må på plass for å skape suksess. Og når Glimt i 2020 snakker om suksess, så måles den strengt tatt ikke i en gullmedalje. Den er et synlig bevis på at man har lykkes, men suksess har Glimt definert som «stadig forbedring».

– Satt på spissen, hvis vi er fornøyd med utviklingen og har gjort vårt aller beste i 2021 og dette ender med en fjerdeplass, så blir det ikke sett på som et nederlag. Da er de tre andre klubber som har klart å jobbe bedre enn oss, sier Ingen Henning Andersen.

Etter en spinnvill sesong hvor rekord etter rekord har blitt knust, sniker det seg inn et aldri så lite spørsmål. Om nettopp 2021. Hvordan skal man følge opp suksessen. Er det noe i det gamle ordtaket at det skal en sterk rygg til for å bære medgang? Vil årets gullmedalje bli en tung bør?

– En gullmedalje kan være en bør som skaper en masse positiv energi. Det er opp til oss som klubb og bedrift å bruke årets seier som en motor for videre utvikling, mener Thomassen.

DET STORE ANSVARET

Årets Glimt-lag har skapt overskrifter i Norge og verden rundt. Engasjementet har vært enormt. Plutselig har byen Bodø havnet i sentrum. Og Andersen og Thomassen kommer aldri til å glemme bussturen fra flyplassen og inn til rådhuset mandag 23. november i år.

– Vi vet at Glimt betyr fryktelig mye for mange. Når du ser gater kledd med mennesker som hyller innsatsen er ikke tårene langt unna. Skal jeg være ærlig, så rant de nok litt denne dagen, innrømmer Andersen.

Med dette som bakteppe er Glimt også klar over at de har et ansvar. De er en rollemodell. Derfor tok de initiativet til Action Now, et prosjekt med fokus på miljø og bærekraft. De har jobbet knallhardt for å skape merverdi for samarbeidspartnere og sponsorer.

ERFARINGENE FRA NNL

Fotball er et lagspill. Samarbeid er et nøkkelord. Samhandling er en selvfølge som tidvis kan være vrien å omsette i praksis. Men noen må sitte på toppen. Noen må være ledere. Det er da det kan være godt å ha erfaringer å trekke veksler på.

Både Inge Henning Andersen og Frode Thomassen har gått Hovedprogrammet hos Nordnorsk Lederutvikling (NNL). Det har de hatt mye igjen for:

– Noe av det viktigste jeg tok med derfra var en erkjennelse av hva jeg sto for. Hvem var jeg som leder. Ledelse er situasjonsbetinget. Du må være tydelig, fleksibel og villig til å lytte. Du må ta inn over deg hvordan du blir oppfattet, sier Andersen.

Den samme erkjennelsen har Thomassen:

– Først når du kjenner deg selv er du i stand til å forstå at andre kan tenke på en annen måte. Som leder har du det øverste ansvaret for at to pluss to blir fem. Du må sørge for at en gruppe ulike mennesker kan jobbe sammen på en konstruktiv og optimal måte. Du må passe på flokken din.

Bilde: Daglig leder Frode Thomassen, fotograf Rune Nilsen

DET STORE SAMSPILLET

Slik er også samspillet mellom daglig leder Frode Thomassen og styreleder Inge Henning Andersen. Thomassen sier selv at han fort kan bli fristet til å tenke i store, overordnede baner. Meisle ut visjoner.

– Da er det veldig befriende å ha en styreleder som holder meg på bakken og sørger for en helt nødvendig kontakt med de daglige realitetene.

Komplementære ferdigheter. Spille hverandre gode. Returløp. Gjenvinning. Andreballen. Fotballuttrykk har en dagsaktuell verdi når du snakker om ledelse og næringsliv.

Til sjuende og sist handler det om verdier. Da Skjervøys stortalent Mats Pedersen (15) valgte Glimt og ikke TIL, var svaret: –Totalpakken fra Glimt var bedre.

Da snakkes det ikke om penger, men om hva som føles rett. Hvor er sjansene for en god utvikling størst? Hvilket miljø er best?

­– Dette er noe vi prøver å et ekstremt fokus på, sier Frode Thomassen.

– Vi snakker om unge personer. Da har vi et enormt ansvar for å ta vare på dem. De skal ikke bare bli gode fotballspillere, men også gode mennesker. Gode folk med gode verdier.  Og når alt kommer til alt – det er jo det som virkelig betyr noe.

Et standpunkt som igjen er uløselig knyttet til klubbens visjon:

– Vi skal gjøre nordlendingene stolte.

Av: Rune Nilsen

­

Relaterte sider

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.