fbpx

Elsker å skape aktivitet

Alf magnor johannesssen

Elsker å skape aktivitet

Med en far som var kjøkkensjef på SAS-hotellet
i Bodø, fikk Alf Mangor Johannessen tidlig innblikk i hotell- og restaurant faget. Og han ble der.

Året var 1975. Glimt hadde slått Vard 2-0 i cup nalen. Bodø kokte av entusiasme og det var på SAS-hotellet det skulle feires. Der var også en fire år gammel Alf Mangor, på trehjulssykkel.

UNG HOTELLSJEF

Disse inntrykkene må ha festet seg godt, for allerede som 22-åring ble han hotellsjef ved Fjellhvil Hotell på Norefjell. Karrieren i Bodø startet med etableringen av Peppes Pizza i 1998 og siden har det blitt mange åpninger med både kjederestauranter samt sine egne restaurantkonsepter som Bryggerikaia, Du Verden, Tavernan osv. De første årene med Bryggerikaia ble en økonomisk berg og dalbane og det gikk nesten galt. – Vi var nær konkurs i 2006 etter å ha investert

13 millioner og det ble satt i gang en større rednings- aksjon for å berge stedet, sier Alf Mangor.

RAUS, POSITIV OG ENGASJERT

Og som så ofte ellers, når han går inn for noe med liv og lyst, så lykkes han.
For er det noe som kjennetegner restaurantgründeren , så er det en evig lengsel etter å skape aktivitet og vekst.

De som kjenner ham bedre enn de fleste beskriver en positiv, engasjert, idérik og raus person med et strategisk overblikk og stålkontroll på selv de minste detaljer. Som når en sluknet lyspære ikke er byttet ut.

– Ja, jeg må være ærlig her. Jeg kan faktisk bli ganske så irritert når små ting ikke er i orden. Men så er jeg heldigvis ikke langsint.

GJESTEFOKUS

Uansett om det handler om hurtigmat eller fine dining med hvit duk og eksklusive råvarer, det er én ting Alf Mangor alltid har øverst på lista:

– Jeg kaller det gjestefokus. Den gode vertskapet må alltid komme først. Det er vår jobb og forpliktelse å skape stemning, levere kvalitet og sørge for at kundene får en optimal opplevelse ut i fra det enkelte konsept. Slik at de også får lyst til å komme tilbake.

Alf Mangor er en gründer og bedriftsleder som hele tiden jakter på inspirasjon, idéer og kunnskap. Det finner han gjennom sine mange reiser i inn og utland, og ikke minst gjennom gode samtaler med venner eller de mange ulike menneskene han møter i hverdagen.

– Jeg elsker forskjelligheten blant oss mennesker enten de nå er kunstnere, idrettsutøvere, politikere, lærere, banksjefer eller reindyrkede forretningsfolk. Uansett yrke eller utdanning så verdsetter jeg folk med glimt i øyet og som står inne for noe.

«DUTTE»

Ber du ham om å nevne to bøker som har gjort inn- trykk, så viser også dette svaret spennet i interesser: – Den ene er Arthur Arntzens «Dutte», historien om Harald Berg. En fantastisk bok om en fantastisk mann og fotballspiller. Og så handler den jo litt om min bransje også, med historier fra Harald Bergs læretid på Grand Hotell i Oslo.
Her må det skytes inn at Alf Mangor alltid har hatt
et tett forhold til familien Berg.

– Da familien min yttet til Bodø i 1974, hvor faren min skulle jobbe som kjøkkensjef på SAS-hotellet, yttet vi inn i huset hvor familien Berg flyttet ut.

Jeg husker fortsatt at det tidlig på 80-tallet var et teppe på gutterommet mitt hvor det var skrevet med tusj; Ørjan og Runar.
I senere år har jeg også blitt venn og partner med Runar, Ørjan og Arild Berg.

TYDELIGE MELDINGER

Den andre boken er «Effekt», skrevet av Bente Marie og Heidi Ihlen.
– Den har betydd mye både rent personlig og for meg som leder. En bok om aksept, avvisning, forskjellighet, teambuilding og om det å kommunisere med menneskene rundt deg.

For er det noe Alf Mangor setter pris på, så er det tydelige og klare meldinger. Noe som også er en dyd av nødvendighet, for han innrømmer selv at han til tider kan bli noe utålmodig:

– Jeg liker at ting skjer fort, samtidig som jeg legger ekstremt stor vekt på at alt skal være ordentlig og skikkelig.

MÅ LA ANDRE FÅ SKINNE

Men for en mann med så mange baller i lufta og et ustoppelig engasjement, hva blir hans definisjon på en god leder:

– Du må ha det strategiske overblikket og evne å se
det store bildet. Så må du se de ulike menneskene i bedriften din og klare å formidle hvilke mål du vil oppnå. Men samtidig som du viser vei, må du også gi rom og muligheter for at andre kan lykkes og vokse.

– En god leder lar mange skinne ved siden av seg. Derfor synes jeg det er viktig at vi for eksempel lar kokken Rasmus Skoglund få sjansen til å kvalifisere seg til VM i kokkekunst gjennom Bocuse d´Or Norge. Så er det også slik at det til slutt handler om å skape resultater og sikre et solid, økonomisk fundament.

MÅ LIGGE I FORKANT

Og nettopp dette har vært en akilleshæl for svært mange i restaurant-bransjen og ifølge 47-åringen handler det mye om å ligge i forkant:

– Vi må vite hva kundene er ute etter. Det er et økende fokus på sunn og enkel mat, også innen fastfood- segmentet. Det er også en kombinasjon av pris og tilgjengelighet. Den klassiske, enkle pizzaen har fått en renessanse, et bevis på at smeltet ost og pepperoni aldri går av moten.

– På de mer tradisjonelle restaurantene er det snakk om å ha et mest mulig eksibelt tilbud samtidig som du må ha et tydelig konsept. Hvis folk skal spise ute ere ganger i uka må maten komme kjapt på bordet. Så må kokkene gjøre jobben ordentlig fra bunnen av og du må kunne tilby noe som er annerledes, noe som har en klar identitet.

ELSKER GODE VENNELAG

Selv vil ikke Alf Mangor de nere seg som kokk, til det har han altfor stor respekt for faget. Men han elsker å stå på kjøkkenet og forberede et god måltid til venner og familie. Da gjerne med et lite knippe ulike retter.

– Gjerne blåskjell. Frese opp litt løk, chili, stangselleri og sitron, legge i skjellene og dampe dem i hvitvin. Tilsette fløte og en knivsodd cayennepepper for å få den lille, ekstra varmen. I tillegg til dette serverer jeg gjerne ferske reker, foccacia-brød , litt hummer og en godt avkjølt sancerre-vin.

BRENNER FOR HÅNDBALL

Så skulle man tro at næringsvirksomheten og ansvaret for hundrevis av ansatte burde være nok til å fylle døgnets 24 timer, men det viser seg å være feil. Alf Mangor har vært styremedlem i Glimt, mangeårig styremedlem og styreleder i BHK og nå nyvalgt styreleder i Norsk Topphåndball.

Og som i næringslivet, også her har han meget klare målsettinger:

– Jeg ønsker å være med på å øke både synligheten og attraktiviteten i vår hjemlige liga slik at vi får fulle tribuner fremover. Så må vi sørge for at klubbene når sine økonomiske mål og styrker egenkapitalen. I praksis betyr det god klubbdrift med begge hendene på rattet.

TRENGTE NYE INNSPILL

Som tidligere nevnt, Alf Mangor slutter aldri å jakte på ny kunnskap. Han er hellig overbevist om at den dagen du tror du er utlært, den dagen er du også ferdig. Etter 20 år med egen virksomhet fant han da også ut at det kunne være lurt med nye og systematiske innspill. Dette var bakgrunnen for at han meldte seg på Hoved- programmet til NNL. Hvilket han ikke har angret ett sekund på:

– Dette er en utrolig interessant reise hvor du blir kjent med en masse otte og flinke folk, i tillegg til at du får en langt dypere selvinnsikt. Du blir bedre i stand til å skjønne hvordan andre personer oppfatter deg, hvordan du fremstår i ulike sammenhenger.

HAR LÆRT UTROLIG MYE

Hovedprogrammet er en nøye uttenkt blanding av teoretisk og praktisk læring, noe restaurant-gründeren setter pris på:

– Det å kunne diskutere konkrete problemstillinger med siviløkonomer, markedssjefer, helsetopper, kommunale ledere eller andre næringstopper gjør at du får utvidet horisonten og kommer hjem igjen med nye perspektiver. Nye tanker.

– Så må jeg jo også få lov til å skryte av de som jobber hos NNL. En fantastisk gjeng som virkelig legger til rette for at deltakerne skal få maksimalt utbytte.

–Selv har jeg hatt glede av å ha Rune Madland som mentor og det har rett og slett vært et funn.

Så hvordan blir de neste 20 årene?

Alf Mangor har ikke lyst til å komme med et bombastisk svar, men ser for seg at det hele tiden vil handle om å skape i en eller annen form.

– Det å sette sammen team, bygge relasjoner og se medarbeiderne dine lykkes med innsatsen, det finnes nesten ingen større lykke enn det. Innenfor mitt fag betyr dette rett og slett at gjestene våre trives, og ønsker å komme tilbake til våre restauranter.

Relaterte sider

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.