fbpx

“Det er for lite verdibasert ledelse i samfunnet”

“Det er for lite verdibasert ledelse i samfunnet”

Historien henger bokstavelig talt på veggene inne på kontoret til salgssjef Frank Erik Johansen ved Tine SA i Harstad. Innrammede melkepakker og klassiske reklameplakater som får fram minnene fra barndommens frokostbord. Prikken over i’en er skrivebordet som tidligere har tilhørt den gamle meieribestyreren på 60-tallet.

– Nostalgikeren i meg gjør at jeg ikke kan sette inn noen nye kontormøbler her, det går ikke. Med disse møblene har jeg med meg litt av historien, det er viktig.

Salgssjef Johansen har ansvaret for distrikt Troms og Finnmark og medarbeiderne hans, 8 i tallet, er spredt fra Tana til Tromsø.

– Med 100 reisedøgn i året er jeg mye ute sammen med kollegene mine. Jeg bruker å si at jeg og Hilde, kona mi, har vært gift i 27 år, men hun har kun sett meg i 10, sier han lattermildt.

Men det er ingen spøk, Frank har snart jobbet et kvart århundre i Tine og er fast bestemt på at å bedrive fjernledelse ikke går i lengden. Han må være ute i felt.

“Når man jobber tett sammen er det lettere å ta en avsjekk på om noe skurrer. Min viktigste jobb som leder er å være en god tilrettelegger, slik at de ansatte får en god hverdag og mestrer sine oppgaver.” – Frank Erik Johansen

Det er mye som har endret seg siden 1993, året Frank begynte i Tine som fersk salgskonsulent i Lofoten og Vesterålen. Antall meierier er gått ned og salgsapparatet er ikke som det engang var. Også hans egen lederstil har gjennomgått en transformasjon.

– Tiden på Hovedprogrammet til NNL var for meg god trening i verdibasert ledelse. Og det har vært viktig i jobben min, det å se de forskjellige menneskene man jobber med. Det er ingen som er like, og det å få medarbeiderne til å mestre er den beste følelsen for meg. 

Verktøykassen Frank Erik Johansen ble opplært i under Hovedprogrammet trekkes ofte fram etter året han beskriver som fantastisk lærerikt.
– Man glir jo ofte tilbake til hverdagen og sine vante veier, men jeg bruker å ta fram noen bøker som vi fikk, jeg har faktisk en liggende på skrivebordet nå, som oppsummerer det hele godt. Den heter “Notater om ledelse”. En artig og fantastisk bok som er med meg bestandig egentlig, også på reiser.

Selv med en nedgang i Tine-konsernet på 1,1% ligger salgssjefens distrikt an til å bli kåret til landets beste for tredje år på rad.

– Om det er mine lederegenskaper som er grunnen til det er vanskelig å si, men det er greit å få en konkret bekreftelse på at man gjør en god jobb. Jeg er i en heldig posisjon, det er mye verre å være nummer 5 eller 15.

Som leder tror ikke Frank på for mange instruksjoner og en streng ledelsesform. Ifølge han må mennesker få lov til å gjøre seg opp sin egne tanker.  

Jeg mener det er for lite verdibasert ledelse i samfunnet, det har på mange måter hardnet til. Jeg tror på autonomien, at folk må få tenke selv. – Frank Erik Johansen

– Og vi har så mange flinke folk rundt oss at vi ikke behøver for stram styring. Jeg tror på folk, og det må jeg gjøre. Eller hadde jeg ikke klart å være i den jobben jeg er i.

Han takker både Hovedprogrammet til NNL og sine egne ledere opp gjennom årene for den erkjennelsen.

– Den tilliten jeg har fått hos mine tidligere ledere har gjort noe med meg som person. Og det med tillit er viktig, både å ha og gi. Under Hovedprogrammet ble jeg mer bevisst på akkurat det. 

Selv om Frank Erik Johansen og teamet hans kan vise til gode tall hviler han ikke på laurbærene. For årene som kommer han han store planer om å fortsette i kjent stil, og det er særlig en ting han vil ha endring på. Sykefraværet må ned. For det er jo et parameter blant annet på folks trivsel, som han sier.

– I Tine måles trivselsfaktoren blant de ansatte hvert år, og det går jo direkte på meg. Det er veldig ærlige tilbakemeldinger. Vi har strenge krav på hvordan folk skal følges opp. Jeg er selvsagt ikke perfekt, men vår tiltaksliste er heldigvis kort og det indikerer bra trivsel. Men, vi kan alltid bli bedre. 

 

Relaterte sider

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.