fbpx

Carina: – Jeg er blitt tryggere som leder

Carina: – Jeg er blitt tryggere som leder

Som ung siviløkonom ble Carina Rubach (47) kastet inn i den krevende jobben som økonomisjef i Lerøy Aurora. Til slutt fikk hun behov for å ta et steg til siden.

Selv karakteriserer hun livet med å sjonglere barn, hus og jobb som et «hamsterliv».

– Hverdagen går i hundre, og man skal prestere både på jobb og på hjemmebane. Jeg trengte å tre et steg til side og få tips og råd og mulighet til å filosofere over min egen arbeidshverdag. Jeg følte at jeg trengte noe, uten akkurat å vite hva, forteller Carina.

«Noe» viste seg å være Hovedprogrammet i regi av Nordnorsk Lederutvikling (NNL).

– Du kommer dit med et ønske, din bagasje, dine erfaringer, dine utfordringer.  Du får en arena for å dele, men også høre andre. Det gir rom for refleksjoner og en bevissthet på at du ikke er alene. Man trenger ikke å være i sin egen lille tankeboble.

SKISKYTTERMAMMA: Med to aktive skiskyttergutter er Carina ofte å se langs løypa eller på standplass. Foto: Privat

Øve på å delegere
Mange ledere har en hektisk hverdag, og Carina har også tatt på seg mange oppgaver.

– Det er lett å si at man skal delegere, men vanskeligere å faktisk gjøre det. Jeg mener selv at jeg tenker mer bevisst om det å delegere nå enn tidligere. Man må selvfølgelig ha noen å delegere til, men det handler også om måten vi er organisert på.

En annen konkret forandring Carina opplever er at hun er langt mer kresen på hvordan hun bruker tiden sin.

– Jeg jobbet mye overtid før, mens jeg i dag er mer bevisst på at jeg som alle andre har 24 timer i døgnet. Hvis jeg er på jobb utover ettermiddagen, er det noe jeg ikke får gjort et annet sted. Det er en viktig beslutning; ikke bare hva jeg velger å gjøre, men også hva jeg velger bort.

NORDNORSK: Lerøya Aurora har hovedkontor i Tromsø sentrum. Foto: Trond Tomassen, iNord

Større trygghet
I tillegg til delegering mener hun at Hovedprogrammet har ført til større trygghet i jobben.

– Jeg føler meg tryggere i egen lederrolle. Jeg kan lytte til andre, men også stå for mine perspektiver og stå på for å få fram mitt budskap. Tidligere har jeg ofte tenkt at jeg har vært annerledes enn andre, og må gjøre noe for å bli «som dem». Nå tenker jeg i stedet at jeg er den jeg er og aksepterer det. I stedet for å tilpasse meg de andre, må jeg finne ut hvordan jeg kan legge opp dagen slik at den blir best for meg.

Som introvert betyr det at Carina for eksempel må sette av tid til ro, planlegging og fordypning i kalenderen.

GRUPPE: På Hovedprogrammet deles deltakerne inn i mindre grupper. Her blir man ekstra godt kjent med hverandre og bygger sterke bånd. Foto: Privat

Ikke bare opptatt av tall
Under Hovedprogrammet velger alle deltakerne et personlig prosjekt som de konkret skal jobbe med. Et av målene for Carina var også å bli bedre kjent med virksomheten, ikke bare ut fra tall, men også i praksis.

– Jeg ønsket å komme meg ut av excel-arkene og se på hele verdikjeden. Jeg ville ut og lære virksomheten bedre og ha det med i sekken når jeg jobber med rapportering. I korona-tiden har ikke det vært enkelt, men det handler også om å være bevisst hvordan man jobber.

HEKTISKE DAGER: Fra kontoret på Kystens Hus i Tromsø har Carina Rubach full kontroll på tall og analyser. Foto: Trond Tomassen, iNord

Konkret har det for eksempel ført til at Carina ofte heller ringer i stedet for å sende e-post.

– Jeg spør og er nysgjerrig og får en tettere dialog. Så kan jeg heller følge opp på mail senere.

– Hva er det viktigste du sitter igjen med?

– Det er helheten, men kanskje spesielt de relasjonene vi har fått. Det har vært utrolig spennende å bli kjent med så mange forskjellige personlighetstyper, høre andres historier og deres utfordringer – og ikke minst de perspektivene og den teorien vi har lært.

Fakta:
Navn: Carina Rubach
Stilling: Økonomisjef i Lerøy Aurora, som er et datterselskap i sjømat- og havbruksselskapet Lerøy Seafood Group. Har ansvar for budsjett, analyse og rapportering til konsern.
Bakgrunn: Utdannet siviløkonom
Alder: 47
Bosted: Tromsø

PRODUSERT AV ITROMSØS MARKEDSAVDELING

Relaterte sider

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.