
Bli kjent med vår nye NNL-er
Hils på Linn Elise - vår nye kollega i NNL
Hvem er du og hva har du i ryggsekken din?
Jeg vokste opp på Norges største øy, Hinnøya, i en fjord blant bratte fjell og passelig mengde folk. Dette var før internett sin tid, så for meg var verden ukjent og spennende så jeg flyttet som 16 åring og satte kurs for det jeg trodde skulle bli en karriere innen konkurranse ridning og bonderomantikk, men endte opp i Kongens uniform i 18 år. Tilfeldigheter ledet meg inn på befalsskole og etterhvert flygeskolen. Til tross for dårlig tro på at jeg skulle være en av de heldige, viste all forutinntatthet seg feil og jeg lyktes å bli militær helikopterflyger etter harde prøvelser som krevde sterk motivasjon, disiplin og læringsevne. Bak meg har jeg 18 år i Luftforsvaret som flyger, mellomleder og kollega med mange utrolig dyktige mennesker. En tid jeg ser tilbake på med enorm takknemlighet da jeg sitter igjen med en mengde kunnskaper og visdom jeg ikke kunne ervervet på en annen måte.
Det jeg tar med meg fra Luftforsvaret er en stabil grunnpakke av lederutdanning, personlig utvikling og ledererfaring som vil ha verdi for meg og forhåpentligvis verdi for de jeg samhandler med.
Ut over vanlige arbeidsdager har min karriere ført meg på reiser ut i verden og nasjonalt, med mulighet for friluftsturer både horisontalt og vertikalt. Dette er opplevelser som har utvidet min forståelse for menneskets natur og individets ulikheter som kommer til uttrykk i de roller og funksjoner vi søker eller settes i. Mennesker interesserer meg enormt, og jeg er derfor veldig nysgjerrig og bruker mye tid på å lære mer om oss både som helhetlig gruppe og som individ. Jeg har tilegnet mye gjennom ulike militære og sivile studier, kurs og lederutvikling, mens det som utvider horisonten min mest skjer i møtet med andre mennesker. Ryggsekken min fylles stadig med nye menneskemøter, forskning og refleksjoner. Hvis jeg skal nevne noen livshendelser som har endret og utfordret meg som kan jeg nevne korte og lange ekspedisjoner i natur, Anno 1537 tv-program og det å jobbe tett med livredning og død. Alt har vist meg viktige kontraster i livet, verdien av menneskers ulikheter som komplimenterer hverandre, og medmenneskelighet.
Hvordan havnet du i NNL?
Etter 18 år i Luftforsvaret kjente jeg på et behov for å utvide kompetanse og erfaringer ytterligere ved å søke nye erfaringer og helt nye inputs. Da var det naturlig å rette søkelyset mot det sivile siden jeg ikke har jobbet i det sivile siden videregående. Jeg føler jeg har mye å bidra med, og samtidig mye å erfare og lære. Alltid elev. Jeg tillot meg selv først noen måneder permisjon for å gå langtur og leve i tråd med min tid og mine personlige drivere samtidig som jeg hadde et halvt blikk på arbeidsmarkedet. Det var slik NNL dukket opp med sin stillingsannonse, og i mylderet av muligheter var det denne som traff meg rett i magen. Magefølelsen stoler jeg alltid på. NNL sitt oppdrag og sine verdier appellerer til meg, og for meg var det helt tydelig at jeg hadde funnet det som kunne bli min vei videre i liv og læring. Til alt hell mener også NNL det, og jeg er i dag utrolig takknemlig og glad for å få være en del av NNL og den tilliten de viser meg og min kompetanse.
Hva er ditt beste ledertips?
Bare ett? Det er mange gode tips, men husk å pust med magen, heve blikket for å se det store bildet, og slik identifisere hvilke detaljer som krever noens oppmerksomhet. Ofte utgjør detaljene mennesker, som er en organisasjons ressurs og potensiale. Samfunnet virker å ha det så travelt og er så fremme i skoa med å prestere og få unnagjort liv og oppgaver, at en fort kan snuble og gå på en smell. Mennesker som går på en smell er ikke en ressurs for seg selv eller andre. For meg er ledelse å se mennesker i samsvar med resultater.
Et bokstips?
Jeg leser mye, og veldig mange bøker formidler ulik ledelse. Nettopp leste jeg ferdig forsvarssjef Erik Kristoffersen “Jegerånden” som jeg syns på en fin måte skraper i overflaten av verdien av tillit som følge av god ledelse. Flere fagbøker er virkelig gode til sine formål, og jeg vil nevne “På randen av ledelse” av Frode Haaland og Frode Dale som en bok for nye ledere og de som ikke vet at de faktisk er ledere. Videre mener jeg at selvbevissthet og selvutvikling er viktig for ledere, og boktips den veien må en heller være årvåken og se hva som appellerer fordi vi er så forskjellige.
Hva tenker du er viktig for god ledelse fremover?
Jeg tror det er viktig å se ringvirkningene av handlingene sine (både ledere og andre) selv om intensjonene er legitime eller gode. Når en kaller inn til møte utenfor arbeidstid, eller involverer andre i arbeid som går ut over normal arbeidstid utarmes fritid og liv fra de menneskene som blir berørt. Menneskelig bærekraft er viktig for organisasjoners bærekraft. Hvis en tillater seg å gå litt ut forbi rammene leder det til nye vaner og en drifter ut mot uklare grenser eller grenseløshet. Å ha fornuftige og bærekraftige grenser mellom inntekt og privatliv tror jeg blir viktig når vi nå ser en generasjon med flinkiser som har potensiale for å jobbe seg i hjel. Stress tåler vi svært dårlig som mennesker.
Ditt beste lifehacks?
Lek. Når hjernen leker trives vi bedre og blir smartere fordi en lærer og utvikler seg selv med fravær av evaluering og dømming av en selv og andre. Lek er en mental tilstand hvor en er helt oppslukt og tilstede i øyeblikket. Finn din aktivitet som oppleves som lek, hvor du føler engasjement, velbehag og frihet til å være deg selv. Vend tilbake til den så ofte du kan. Vi voksne kan tidvis glemme at livet ikke kun skal bestå av voksent gravalvor, men heller ikke kun bløtkake og ballonger. Jeg tror vi trenger en balanse av begge mentale tilstander.
Relaterte sider



