
Bli kjent med June!
Vår nye kollega June Borge Doornich
Hvem er du og hva har du i ryggsekken din?
Jeg har i mange år forsket på internasjonal handel, med fokus på bedrifters strategier for internasjonalisering, styring av datterselskaper, og dynamikken mellom handel og politikk i et global marked. Jeg har de senere årene også rettet min forskning mot ledelse, da jeg selv har en stor interesse for ledelse, som et viktig, krevende, og komplekst fag. I år er det 20 år siden jeg fikk min første lederutfordring, da var jeg 22 år og mest sannsynlig litt for umoden. Nå har jeg opparbeidet meg flere år med ledererfaring og har de siste årene arbeidet som leder i universitetssektoren. Jeg bruker å si at lykkes man som leder i universitetssektoren, så kan man lede hvilken som helst organisasjon, fordi det er krevende og komplekst, men særdeles viktig.
Hvordan havnet du i NNL?
Jeg inviterte til et samarbeid med NNL for et par år siden, på et lederkurs jeg kjører ved Handelshøgskolen. Så har vi møttes på ulike arena siden den gang, hvor vi sammen har debattert og presenter ulike tanker om ledelse. Jeg er veldig begeistret for de programmer NNL tilbyr og den betydningen de har for å utvikle dyktige ledere. Jeg er selv veldig interessert i lederutvikling, og gleder meg til å bli en del av NNL teamet.
Hva er ditt beste ledertips?
Jeg synes det er viktig å skape sine egen ledelsesfilosofi som definerer de prinsipper og verdier man ønsker å bringe inn i utøvelsen av sitt lederskap. Når man har tydelige prinsipper og verdier som styrer ens handlinger, beslutninger og relasjoner, skaper man forutsigbarhet med transparente intensjoner. Det skaper trygghet og tydelighet i organisasjonen, også når man står overfor vanskelige valg og krevende situasjoner.
Et bokstips ?
Min bokhylle har fylt seg opp med temaet mindful ledelse de siste årene, men det trengs en større spalteplass for at jeg kan snakke om min pasjon for mindfulness. Men jeg kan med sikkerhet anbefale boken til Bjørn Mannsverk, «Kampklar» som handler om mindfulness i prestasjonsmiljøer – som lett kan relateres til ledere. Jeg hører en del på podcaster om ledelse for å få en «snapshot» om en aktuelt tema, da kan jeg anbefale Stormkast med Valebrokk & Stordalen, In good company with Nicolay Tangen, Lederpodden, og Lederskap – NHHs podkast om lederskap.
Hva tenker du er viktig for god ledelse fremover?
Ledere står i dag overfor en svært krevende periode, med rekordhøy prisvekst, rentehevinger, mangel på arbeidskraft, «post-pandemi» utfordringer, og et sterkt press på transformasjoner for bærekraftige og teknologiske utviklinger. Ledere av globale og nasjonale bedrifter, lokale veletablerte og nyetablerte bedrifter, kommunale, statlige og frivillige organisasjoner står sammen om et marked som er i stor endring, med en felle utfordring for vekst og verdiskapning. God ledelse handler da om å ikke la seg blinde av etablerte overbevisning om hvilke forretnings- og ledelsesmodeller som skaper konkurransekraft. Ledere ikke bør gå i fellen med å tro at man kan løse dagens og fremtidens dynamikker med gårdanges løsninger, nettopp fordi dagens dynamikker gjerne kommer fra gårdagens løsninger. Ledere må derfor være sitt lederskap bevisst og ta ansvar for å sikre god konkurransekraft i et marked som er i endring.
Ditt beste lifehacks?
Mitt beste lifehack er å etablere en daglig rutine med mindfulness meditasjon. Helst på morgenen, før sinnet fylles med inntrykk og gjøremål som gjør at vi haster oss gjennom dagen. Mindfulness får meg til å være mer tilstede og oppmerksom på situasjoner og relasjoner i øyeblikket, til å opprettholde oppmerksomheten på krevende oppgaver som strekker seg over tid, og til å dra tråder og relasjoner for å skape oversikt i kompleksiteter og tvetydigheter. Jeg synes det er viktig og riktig å trene min mentale muskel, på lik linje med fysisk trening på gymmen.
Relaterte sider



